edutech

edutech

21/10/07

Ένα τρισ. δολάρια οι παγκόσμιες δαπάνες στην αγορά των Η/Υ


Οι δαπάνες στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα ξεπεράσει τα ένα τρισ. δολάρια μέσα στο 2007, καθώς αυξανόμενη είναι η εξάρτηση των εθνικών οικονομιών από τη βιομηχανία των υπολογιστών, σύμφωνα με έρευνα της IDC (International Data Corporation).

ΜΕΤΑ από ανάλυση 82 χωρών και περιοχών η εταιρεία IDC βρήκε ότι οι εταιρείες ΙΤ - υλικό και λογισμικό υπολογιστών, καθώς και οι συνδεδεμένων υπηρεσιών - αποτελούν τις βασικές προωθητικές δυνάμεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αυξανομένων φορολογικών εσόδων για τις κυβερνήσεις. «Ο ρυθμός μεγέθυνσης του τομέα ΙΤ είναι κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια οικονομία και για κάθε οικονομία ξεχωριστά» καταλήγει η IDC.

Οι δαπάνες στον τομέα αυτό θα ξεπεράσουν το 2,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ αναμένεται να ανέλθει στο 2,75% μέχρι το 2011 σύμφωνα με την έρευνα της IDC η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Microsoft.

Ο κλάδος προσφέρει έσοδα σε περισσότερες από ένα εκατομμύρια επιχειρήσεις παγκοσμίως. Οι εταιρείες με τη σειρά τους απασχολούν περίπου 35,2 εκατομμύρια εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν στο σύνολό τους περισσότερα από ένα τρισ. δολάρια σε φόρους μέσα στο 2007.

Στις Ιαπωνία, Καναδά, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και ΗΠΑ αναλογούν τα δύο τρίτα των δαπανών του κλάδου ΙΤ παγκοσμίως και τα τρία τέταρτα σε δαπάνες για λογισμικά πακέτα. Οι δαπάνες σε υλικό υπολογιστών, λογισμικό και υπηρεσίες κυμάνθηκαν από το 3,6% του ΑΕΠ στη Σιγκαπούρη, στη Σουηδία και στη Δανία μέχρι το 0,5% του ΑΠΕ στο Πακιστάν και στη Νιγηρία.

Ώθηση στην παγκόσμια αγορά εργασίας

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τον κλάδο των υπολογιστών θα αυξηθούν κατά 7,1 εκατομμύρια στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η Κίνα αναμένεται να προσθέσει τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν. Στο σύνολό της η αύξηση της απασχόλησης στον τομέα ΙΤ θα είναι τριπλάσια από τη μέση αύξηση παγκοσμίως. Πάνω από 4,6 εκατομμύρια θα είναι νέες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με λογισμικά προγράμματα μέχρι το 2011, οι 1,2 εκατομμύρια θα είναι στη Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα (BRIC) και στο Μεξικό.

Το Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να πραγματοποιήσει την ταχύτερη αύξηση των θέσεων σε εργασία σχετική με τη λογισμική βιομηχανία, ακολουθούμενη από τη Ρωσία και το Βιετνάμ. «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τη δυνατότητα να δούμε πως θα κινηθεί η παγκόσμια αγορά ΙΤ μέσα στα επόμενα χρόνια» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος έρευνας και στρατηγικής της Microsoft, Craig Mundie. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα ο τεχνολογικός κολοσσός, και οι συνεργάτες του, καθώς και οι επιχειρήσεις που βασίζονται στα προϊόντα του, απασχολούν το 42% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού στον τομέα ΙΤ.

Το «οικοσύστημα» της Microsoft

Οι εταιρείες στο «οικοσύστημα της Microsoft», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται για να τονίσει τη συμβολή της εταιρείας, θα κερδίσουν περισσότερα από 400 δισ. δολάρια σε έσοδα μέσα στο 2007, ενώ αναμένεται να επενδύσουν τα 100 δις. δολάρια στις τοπικές οικονομίες τον επόμενο χρόνο, αναφέρεται στην έρευνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της IDC, για κάθε δολάριο, ευρώ, πέσος, ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα, που εισέπραξε η Microsoft μέσα στο 2007, οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις με αυτήν κέρδισαν 7,79.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: