edutech

edutech

20/10/07

Εικονική πραγματικότητα στην Αρχαία Αθήνα - Πρόγραμμα του ιδρύματος μείζονος ελληνισμού



«Καλώς ήρθατε στη “Θόλο”. Παρακαλώ, προσδεθείτε! Σε λίγο… βυθιζόμαστε στην Εικονική Πραγματικότητα…»

Υψηλή αρχιτεκτονική, πρωτοποριακή τεχνολογία, νέοι δρόμοι στην πολιτιστική έκφραση και την εκπαιδευτική εμπειρία. Αυτά και πολλά ακόμα χαρακτηρίζουν τη «Θόλο», το νέο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας στον «Ελληνικό Κόσμο», το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Η «Θόλος» έχει το σχήμα σφαίρας, στεγάζει ένα υπερσύγχρονο σύστημα Εικονικής Πραγματικότητας και φιλοξενεί ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα: την παρουσίαση, για πρώτη φορά παγκοσμίως, στερεοσκοπικής προβολής σε ολόκληρη την ημισφαιρική επιφάνεια. Με τη χρήση τρισδιάστατων γραφικών και τεχνολογίας Εικονικής Πραγματικότητας ο θεατής βιώνει μια πρωτόγνωρη εμπειρία εισόδου στον εικονικό κόσμο, με τον οποίο μπορεί να αλληλεπιδρά σε πραγματικό χρόνο – αυτή είναι η δεύτερη καινοτομία της «Θόλου».
Καθεμία από τις 132 θέσεις της διαθέτει χειριστήριο προκειμένου κάθε επισκέπτης, εφόσον το επιθυμεί, να συναποφασίζει την εξέλιξη του δρώμενου που παρακολουθεί. Δεν πρόκειται για μια απλή προβολή βίντεο με μηδενική δυνατότητα παρέμβασης. Αντίθετα, κάθε φορά που οι θεατές επιλέγουν την πορεία που θέλουν να ακολουθήσουν, ο υπερυπολογιστής ο οποίος υποστηρίζει τη λειτουργία της «Θόλου» καλείται να φέρει εις πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή: να δημιουργήσει εξαρχής –και με ρυθμό 360 εικόνων το δευτερόλεπτο– αυτό που το κοινό αποφάσισε ότι επιθυμεί να δει!
Η πρώτη ενότητα παραγωγών που προβάλλεται στη «Θόλο» έχει θέμα την Αρχαία Αγορά της Αθήνας στην Κλασική, την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο.
Η σφαιρική εξωτερική μορφή της «Θόλου» με τους επάλληλους δακτυλίους και τον ειδικό φωτισμό την έχει αναδείξει σε σύμβολο του «Ελληνικού Κόσμου». Ταυτόχρονα, όμως, η «Θόλος» αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο έρευνας και ανάπτυξης με σκοπό την οπτικοποίηση και την παρουσίαση πολιτιστικών θεμάτων, που καθιστά τη χώρα μας πρωτοπόρο σε παγκόσμιο επίπεδο στους τομείς αυτούς.
Τα έργα «Θόλος» και «Ψηφιακή Συλλογή Εικονικής Πραγματικότητας: Η Αρχαία Αγορά της Αθήνας» συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας), από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνικούς πόρους.
Η διεύθυνση: Πειραιώς 254, Ταύρος. Τηλέφωνο: 212 2540123

Δεν υπάρχουν σχόλια: