edutech

edutech

30/10/07

Εχουν υπολογιστή, δεν ξέρουν να τον χρησιμοποιούν!!!

Υποδεέστεροι των υφισταμένων τους αποδεικνύονται οι διευθυντές του δημόσιου τομέα όσον αφορά στις δεξιότητες και στη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής.
Οπως προκύπτει από τη μελέτη του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας σχετικά με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, αν και η πλειονότητα των διευθυντών διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή και προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σπάνια τα χρησιμοποιεί, ενώ οι δεξιότητές τους είναι υποδεέστερες των υφισταμένων τους σε όλα τα επίπεδα. Το γεγονός αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην ηλικία τους, καθώς το 71% είναι άνω των 55 ετών, και στην έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης, εξοικείωσης και εμπειρίας στη χρήση νέων τεχνολογιών.

Κατά τα λοιπά, το σύνολο των εργαζομένων αντιλαμβάνεται την ωφέλεια της τεχνολογίας, ενώ σχεδόν όλα τα στελέχη της κεντρικής δημόσιας διοίκησης (92%) διαθέτουν Η/Υ, ο οποίος χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό και θεωρείται απαραίτητος για την εκτέλεση των καθημερινών καθηκόντων. Παρόλα αυτά το επίπεδο των δεξιοτήτων τους κρίνεται μέτριο.

Το ελληνικό Δημόσιο, πάντως, δεν έχει καταφέρει να πείσει τους περισσότερους Ελληνες να συναλλάσσονται συστηματικά μέσω Διαδικτύου με τις υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 8% των πολιτών το κάνει πράξη.

Επτά στα δέκα άτομα με ειδικές ανάγκες χρησιμοποιούν ή θα ενδιαφέρονταν να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο για τις συναλλαγές με το Δημόσιο.

Σήμερα, πάντως, δικτυακό τόπο διαθέτουν όλες οι περιφέρειες, το 96% των νομαρχιών και το 66% των δήμων. Ωστόσο, οι περιφέρειες δεν προσφέρουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενώ οι νομαρχίες και οι δήμοι προσφέρουν ορισμένες βασικές.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11429&subid=2&pubid=141904

Δεν υπάρχουν σχόλια: