edutech

edutech

22/10/07

Σερφάροντας στο τραπέζι του μέλλοντος

Το surface μπορεί να αναπαραγάγει βίντεο, να σας συνδέσει στο Ιντερνετ, να προβάλει φωτογραφίες

Του Ματθαιου Τσιμιτακη

Για πάρα πολλά χρόνια όσοι προσπαθούσαν να προβλέψουν το μέλλον της τεχνολογίας υπολογιστών δεν δίσταζαν να διατυπώσουν τη θέση ότι η δεκαετία που διανύουμε θα ανήκει στις φωνητικές εντολές. Ακόμα και ο εκλιπών Μιχάλης Δερτούζος, ένας από τους μεγαλύτερους γκουρού της περασμένης δεκαετίας, στο βιβλίο του «Τι μέλλει γενέσθαι», προέβλεπε πως έως το 2010 περισσότερο θα μιλούσαμε στους έξυπνους υπολογιστές μας, παρά θα κάναμε κλικ με τα ποντίκια μας στις οθόνες τους.

«Δοκιμάστε να βάλετε έναν άνθρωπο μπροστά στον υπολογιστή σας και πείτε του τι να κάνει. Θα δείτε ότι ακόμα και αυτός θα κάνει λάθη ενώ του λέτε ακριβώς τι θα κάνει. Πόσω μάλλον αν πρέπει να μιλήσετε σε μια μηχανή. Οι επαφές μεταξύ ανθρώπων και μηχανών είναι πολύπλοκες και ποικίλες και αυτό είναι το πλεονέκτημά τους» έλεγε το 2002 ο καθηγητής υπολογιστών του Πανεπιστημίου Delawere, John Elias. Μολονότι η παρατήρησή του ήταν σωστή, οι πατέντες που προσπάθησε να λανσάρει ο ίδιος απέτυχαν στην αγορά.

Ποντίκι τέλος

Φαίνεται πως για άλλη μια φορά στην ιστορία της τεχνολογίας η φαντασία μας (ή η ανάγκη για φυσική επικοινωνία) αποδείχτηκε πιο φιλόδοξη των πραγματικών δυνατοτήτων. Το ποντίκι, χάρη στο οποίο μπορείς να κάνεις κλικ σε ένα σημείο του πλαισίου της οθόνης του υπολογιστή σου, παραμένει ενοχλητικά περιοριστικό.

Εν έτει 2007, ικανοποιητική φωνητική τεχνολογία δεν υπάρχει, το παραδοσιακό ποντίκι όμως δείχνει πράγματι να οδεύει προς απόσυρση. Η επανάσταση έρχεται από αλλού.

Το iPhone της Apple, έχοντας ενσωματώσει την τεχνολογία multitouch, επιτρέπει μια λίγο πιο φυσική πλοήγηση στο περιεχόμενο της συσκευής. Τα δάχτυλά σας (ένα ή δύο) είναι αρκετά για να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ξεφυλλίζετε τις σελίδες ενός βιβλίου ή ότι αγγίζετε ένα αντικείμενο, κι αυτό καθησυχάζει κάπως τους χρήστες του.

Πριν από λίγους μήνες η Microsoft παρουσίασε ένα υπολογιστικό σύστημα που επεκτείνει τις εφαρμογές τής εν λόγω τεχνολογίας (multitouch) εντυπωσιακά. Το Microsoft surface, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, είναι ένα τραπέζι-υπολογιστής, πάνω στο οποίο μπορείτε να κάνετε περίπου ό,τι κάνετε και στο τραπεζάκι του σαλονιού σας. Μπορείτε να αραδιάσετε και να δείτε ψηφιακές φωτογραφίες (σαν να ήταν τυπωμένες στο χαρτί), να ακουμπήσετε το ποτό σας, να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια, να ζωγραφίσετε πάνω σε έναν ψηφιακό καμβά (σαν να είχατε ακουμπήσει μια παλέτα επάνω του και ζωγραφίζατε σε ένα μπλοκ) κ.ο.κ.

Το «περίπου» της προηγούμενης πρότασης, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε λιγότερα από όσα θα κάνατε με τα φυσικά αντικείμενα. Αντίθετα. Μπορείτε να κάνετε πολύ περισσότερα!

Το surface μπορεί να αναπαραγάγει βίντεο, να σας συνδέσει στο Ιντερνετ, να συγχρονίσει τα δεδομένα μεταξύ αυτού και μιας κινητής συσκευής ή δύο κινητών συσκευών (χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να τις συνδέσετε μέσω κάποιου καλωδίου, όπως κάνετε σήμερα στον υπολογιστή σας), να σας δώσει διαδραστικούς χάρτες για οποιαδήποτε χρήση κ.ά.

Και όλα αυτά, βεβαίως, μπορείτε να τα κάνετε μόνο με τα δάχτυλά σας. Για την ακρίβεια, 52 δάχτυλα ταυτόχρονα (τα δικά σας και όλων όσοι είναι μαζί σας) μπορούν να κάνουν παράλληλα ό,τι επιθυμούν πάνω σε αυτή την επιφάνεια την οποία παρακολουθούν πέντε κάμερες, οι οποίες εξασφαλίζουν την καλή επικοινωνία της συσκευής με τους χρήστες της.

Αυτό από μόνο του είναι εντυπωσιακό, αφού βάζει πρακτικά την έννοια της κοινωνικότητας στη χρήση των υπολογιστών, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι η εποχή του ατομικού υπολογιστή οδεύει προς το τέλος της.

Η τεχνολογία multitouch ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε ερευνητικό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο το 1982. Η έρευνα πάνω σε αυτό δεν σταμάτησε ποτέ, όμως μόλις το 2006 αποδείχτηκε ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα εμπορικό προϊόν. Εκείνη τη χρονιά ο μηχανικός Jef Han του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης παρουσίασε στο συνέδριο TED στο Μοντερέι της Καλιφόρνιας (στο οποίο παρουσιάζονται κάθε χρόνο οι πιο φιλόδοξες ιδέες από εταιρείες και πανεπιστήμια) ένα τραπέζι το οποίο έμοιαζε πάρα πολύ με τις τεχνολογίες που παρουσίασαν οι Apple και Microsoft. Στην ερώτηση γιατί χρειάστηκαν τριάντα χρόνια προκειμένου να μπουν σε εφαρμογή οι τεχνολογίες αυτές στις καταναλωτικές συσκευές, ενώ υπήρχαν ήδη συστήματα από τη δεκαετία του ’80, δίνει την καλύτερη ίσως απάντηση ο Μπιλ Μπάξτον, ένας βετεράνος ερευνητής της Microsoft, ο οποίος θεωρείται αυθεντία στις εν λόγω τεχνολογίες, στην ιστοσελίδα του.

«Χρειάστηκαν τριάντα χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε το ποντίκι από τους Engelbart και English, το 1965, προκειμένου να γίνει απαραίτητο εξάρτημα για κάθε υπολογιστή. Αν αυτός είναι ο ρυθμός ανάπτυξης κάθε νέας τεχνολογίας επαφής του ανθρώπου με τον υπολογιστή, τότε χρειαζόμαστε λίγα χρόνια ακόμα». Η πρόβλεψή του συναντά τα επιχειρηματικά σχέδια της Microsoft.

Το surface θα διατίθεται σε εταιρικούς πελάτες (π.χ. ξενοδοχεία) προς 5.000 με 10.000 δολάρια ανά τεμάχιο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της όμως θεωρούν ότι οι τιμές θα πέσουν αρκετά μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, ώστε τα τραπέζια αυτά να κατακτήσουν και τα σαλόνια των σπιτιών μας. Αν πάλι δεν ισχύει η πρόβλεψη του Μπράξτον, τότε ίσως οι τεχνολογίες multitouch γίνουν η επόμενη καταχώριση στον μακρύ κατάλογο των τεχνολογιών που έπεσαν στο κενό και ξεχάστηκαν.

Επιτραπέζια και ψηφιακά

- Philips Entertaible. Το Entertaible που παρουσίασε η Phillips το 2006 είναι μια συσκευή που θυμίζει αρκετά το surface και το iphone, μόνο που επικεντρώνεται στα παιχνίδια. Σε ένα ψηφιακό ταμπλό που θυμίζει το αντίστοιχο ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού, οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα κινώντας κανονικά πούλια να παίξουν σε δυναμικά κινούμενες εικόνες, όπως σε ένα βιντεοπαιχνίδι. Δεν έχει βρει ακόμη το δρόμο προς την αγορά.

- ReacTable. To reacTable είναι ένα μουσικό όργανο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία multitouch. Οι χρήστες του στρογγυλού αυτού τραπεζιού συνθέτουν μουσική τοποθετώντας κύβους επάνω στη επιφάνειά του. Στο ευρύ κοινό το παρουσίασε για πρώτη φορά η γνωστή τραγουδίστρια της ποπ Μπιόρκ στο φεστιβάλ Coachella που έγινε στην Καλιφόρνια την άνοιξη.

- MPX - Multi-Pointer X Window. To MPX είναι ένα σύστημα που επιτρέπει σε πολλούς κένσορες να κινούνται αυτόνομα στο ίδιο περιβάλλον (στον ίδιο υπολογιστή). Δημιουργήθηκε το 2005 από τον Peter Hutterer, ένα διδακτορικό φοιτητή στην Αυστραλία. Είναι κατά κάποιον τρόπο προάγγελος του surface. Φαντασθείτε να παίζετε ποδοσφαιράκι στον υπολογιστή με κανονική σύνθεση εντεκαμελούς ομάδας και ανάλογους συμπαίκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: